
Bescherming van artiestennaam Wanneer je als beginnend artiest op zoek gaat naar een goede artiestennaam, hoor je vaak dat je een bepaalde naam niet mag gebruiken omdat die beschermd is. Maar wat houdt deze bescherming precies in? En hoe kan je zo een bescherming verkrijgen?
Merkenrecht De bescherming van een artiestennaam valt onder het merkenrecht. Het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (hierna: “BBIE”) zorgt voor de aanvragen en registraties met betrekking tot de bescherming van merknamen of merklogo’s in de BeNeLux. Het BBIE definieert merken als “symbolen die in de handel worden gebruikt om producten mee te identificeren”. Door jouw naam te laten registreren als merk, is die naam dus wettelijk beschermd tegen misbruik of het gebruik van diezelfde artiestennaam. Let op, deze bescherming geldt enkel in de BeNeLux. Om je artiestennaam op EU-gebied te beschermen is het nodig dat die naam geregistreerd wordt bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom in de Europese Unie (hierna: “EUIPO”). Indien je beslist om je artiestennaam te laten registeren als merk bij het BBIE of het EUIPO, dan kan je rekenen op een bescherming van 10 jaar. Je kan deze bescherming telkens hernieuwen, waardoor jouw artiestennaam levenslang beschermd blijft.
Merchandise Een belangrijk aspect van het beschermen van je artiestennaam is de merchandise rondom de artiest. Door je naam te laten registreren als merknaam, kunnen de producten betreffende de beschermde artiestennaam alleen verkocht of verhandeld worden mits goedkeuring van de artiest of zijn/haar platenlabel.
Eigenaar In geval van een band blijft natuurlijk de vraag wie nu ‘eigenaar’ is van de bandnaam? En wie mag de bandnaam gebruiken bij een eventuele splitsing van de band? Het is heel belangrijk om deze afspraken te maken alvorens de bandnaam te laten registeren. Je kan via een contract of een schriftelijke afspraak vastleggen wat er met de bandnaam na de splitsing gebeurt en wie de bandnaam verder mag gebruiken. Een platenmaatschappij kan ook eigenaar van een artiestennaam of bandnaam zijn. Dit gebeurt wanneer ze een artiest ‘creëren’ met een bepaald concept in het oog. Zij zoeken dan een geschikte naam of logo en beschermen dit in naam van de platenmaatschappij. De artiest wordt dus nooit eigenaar en mag bij einde contract bij de platenmaatschappij zijn/haar artiestennaam niet meer gebruiken.
Tot slot Hou rekening met het feit dat wanneer je een aanvraag hebt ingediend om je artiestennaam te laten registreren, deze naam niet automatisch of onmiddellijk beschermd is. Er wordt een onderzoek gedaan om te zien of deze naam in aanmerking komt om als merk te dienen en of de naam voldoet aan de voorwaarden en kenmerken van een merk. Maar niet geschoten is altijd mis!
Sabrina Varsalona Entertainment Jurist SAVA Entertainment Law Consultancy
Bronnen: www.boip.int (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom) www.deponeerjemerk.nl www.poppunt.be Band law for bands, 2016, B. Irwin, A. Reis Music the business, 2017, A. Harrison
Voor eerder columns van Sabrina Varsalona klik op de linken hier onder Sabrina Varsalona over Creative Commons Sabrina Varsalona: De bescherming van een artistiek werk