
BANDJE BEGINNEN, LEUK! Geluidslieden
Ben bang dat ik weer geen vrienden ga maken onder de doelgroep van dit stukje. We gaan het hebben over geluidsmensen.
Ook weer zoiets dat elke band wel eens is overkomen. Een optreden dat volledig verpest wordt door een ondeskundige geluidsman achter de knoppen.
Eigenlijk zouden ze een zegen moeten zijn voor bandjes. Immers ze regelen het geluid voor je, zodat je dat zelf niet hoeft te doen.

Ideaal is natuurlijk je eigen vaste geluidsman te hebben die ieder optreden mee gaat. Maar dat is een luxe die de meeste bandjes zich niet kunnen veroorloven. Als blijkt dat je op een locatie moet spelen waar een vreemde geluidsman (al dan niet verbonden aan de locatie) het geluid doet, is dat soms geen onverdeeld genoegen.
Je hebt als band een bepaald geluid voor ogen en je wilt dat zo dicht mogelijk benaderen. Waar je ook speelt. Het botst dan nogal eens met wat de geluidsman in gedachten heeft. Als de geluidsman verbonden is aan de locatie, wordt hij geacht bekend te zijn met de akoestiek van de ruimte waar je speelt.
Reëel Overigens moeten we wel reëel zijn. Het zal zelden (hoogstens in grote theaters) zo zijn dat je een deskundige beroeps-geluidsman tot je beschikking hebt die er voor geleerd heeft en weet wat hij (moet) doen. En hoe hij aan jouw wensen kan voldoen. De praktijk is vaak een vrijwilliger die een Internet cursus geluidstechnicus heeft gedaan (als dat al het geval is) of “geluidstechniek voor dummies” gelezen heeft. Met alle gevolgen van dien.
Het probleem is dat juist deze personen soms denken enorm ervaren te zijn omdat ze het geluid doen voor alle artiesten/muziekstijlen. Maar een DJ vraagt natuurlijk een totaal andere aanpak als een bluesband of een countryband.
De geluidsman gaat dan aan de slag met het geluid dat HIJ voor je in gedachten heeft en niet wat JIJ in gedachten hebt en wilt horen .
Als dat allemaal in goed overleg zou gaan is er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar te vaak denkt de geluidsman precies te weten wat jij wilt. Bemoeienis wordt niet op prijs gesteld. Het is meer van: wat denkt die band nou helemaal, ik doe altijd het geluid hier en heb een uiterst brede ervaring. Het gaat beter als er geluid (met geluidsmensen) is ingehuurd. Dus dat er niet een vaste geluidsman is. Je krijgt dan meer een opdrachtgever-klant verhouding.
Maar nog kan er van alles mis gaan. Drums die loeihard uitgeregeld worden. Geluid op de monitoren niet hoorbaar of juist veel te hard. Feedback en alle ellende die je je maar voor kunt stellen.

Uitzonderingen In de café-optredens doen we het altijd zelf. Hebben we onze eigen spullen bij ons. Dat gaat altijd goed. Tenzij dat niet mag en er een eigen geluidsman is aangewezen die de zaak in het gareel moet houden. Het ergste is als de cafébaas zelf het geluid “erbij” doet. Soms zit er dan een mastercontrol achter de bar bij wijze van noodrem als het te hard gaat. Uitzonderingen daar gelaten, hebben deze mensen meer verstand van biertjes tappen en frituren dan van geluid afregelen. Geen probleem, ieder zijn vak, maar laat het geluid over aan de mensen die die het maken.
Nu weet iedereen dat de horeca het met alle (gemeentelijke) maatregelen tegen geluidsoverlast niet makkelijk heeft. De alom aanwezige decibelmeters zeggen wat dat betreft genoeg.

Maar je wilt als band toch een goed geluid. Het geluid kan een band maken of breken. Een uiterst professionele band met een slecht afgesteld geluidssysteem kan afgaan als een gieter. Heb het regelmatig zien gebeuren dat het geluid niet om aan te horen was.
En -om positief te eindigen- we maken het ook mee dat we een prima geluid hebben. Bereidwillige geluidsmensen die hun vak verstaan en luisteren naar je wensen. Overleggen met je en er samen met de band iets moois van maken.
Zeer onlangs hadden we er zo een bij een optreden in de Haarlemse Blues Club. Een prima gozer, die niet in paniek raakte toen er iets niet werkte en die een mooi geluid voor ons regelde. Hij hielp zelfs bij het sjouwen. Bedankt nog Coen.
Waren ze zo maar allemaal.
Hulde voor deze mensen. Geluidslieden
Wordt vervolgd.
In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel bandonderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band.
Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen!
Peter Kok is oprichter en drummer van de Rotterdamse bluesband St. Louis Slim. Wil je meer lezen van Peter Kok in zijn verhalen, BANDJE BEGINNEN, LEUK! klik dan hieronder op de linken.
Buma/Stemra What if (overpeinzingen )