
Een collega stukjesschrijver bij Livepodium heeft onlangs een zeer verhelderend stuk geschreven over talentenjachten en clashes (al dan niet van coverbands) etc. Een mooi verhaal van achter de schermen.
We wisten natuurlijk allemaal al van de wurgcontracten van de Voice, Holland got Talent e.d. maar het geeft een mooi beeld hoe er soms met muzikanten wordt omgegaan. Niet dat de sterren in spé zich er iets van zullen aantrekken. Die zijn alleen maar bezig met eternal fame of denken aan veel geld verdienen. Hooggespannen verwachtingen die zelden of nooit uitkomen. Triest.
Aangezien ik geen ervaring heb met talentenjachten (te weinig talent vermoedelijk) neem ik jamsessies en open podia onder de loep. Je ziet het steeds meer. Ze komen als paddenstoelen uit de grond.

Goedkoop Uitzonderingen daargelaten ben ik van mening dat deze evenementen een goedkoop alternatief zijn voor locaties die geen geld willen uitgeven aan een live band. Ik moet er niets van hebben. Je zult mij er niet zien. Niet als toeschouwer en niet als deelnemer. Het verpest de markt voor bands die tegen een acceptabele gage willen spelen. Iedere jamsessie of open podium is weer een mogelijkheid minder voor een band om te kunnen optreden.
Ik bedoel maar. Je zet een PA neer, goedkoop drumkitje, paar versterkers, (of je laat de mensen die ook nog zelf meenemen) en je plaatst een oproep voor een jamsessie. Lekker goedkoop. De muzikanten zijn gratis. Zelfs consumpties moeten veelal zelf betaald worden. Misschien krijg je zelfs nog wel iemand zo gek om als sessieleider te fungeren om de zaak een beetje in het gareel houden en wat vakmanschap toe te voegen. En je hebt gratis avondvullende muziek in je zaak.
Geloof je me niet? Ik overdrijf? Benader dan maar eens locaties die veel jamsessies en open podia organiseren met de vraag of je er met je band kan komen spelen. En dan hoef je nog niet eens je gage te noemen.
Kwaliteit De kwaliteit van de muziek laten we even buiten beschouwing. Je ziet op die evenementen vaak dezelfde mensen. Hoe zou dat komen? Misschien mensen die zich in een band niet kunnen of willen handhaven als gevolg van ego of karakter (of liever het gebrek daaraan). Of misschien willen ze geen band of ze hebben problemen met (band)verplichtingen .
Voor een zichzelf respecterende band het podium op gaat, zal er toch minimaal een jaartje stevig gerepeteerd zijn. Je moet tenslotte wel wat te bieden hebben. Tenminste daar ga ik van uit. Zo zou ik het doen.
We hebben het even niet over de supermuzikanten die dat niet nodig vinden. Ik heb ze vaak voorbij zien komen. Repeteren? Dat is voor amateurs.
Wat verwacht je dan als bezoeker van een jamsessie of een open podium. Een aantal bij elkaar geraapte mensen van zeer divers muzikaal niveau en/of stijl. Gitaristen die voluit willen laten zien wat ze kunnen met veel effecten. Agressieve drummers (die heb je, echt waar) uit de heavy metal, bassisten uit de popmuziek. Noem maar op. En roeren maar.
Mensen denk even aan hen die wel graag in een band willen spelen en willen optreden met een band en waarvoor de podia toch al zo schaars zijn.
Of nog beter….. Begin zelf een bandje, leuk. Wordt vervolgd.
In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel band onderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band. Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen.
Peter Kok is oprichter en drummer van de Rotterdamse bluesband St. Louis Slim.
https://www.facebook.com/St.LouisSlim.nl/?fref=ts
Voor meer nieuws, nieuwe instrumenten, interviews en wetenswaardigheden, klik hier