
BANDJE BEGINNEN, LEUK! Promises en prospects
Soms komen ze in de pauze of na afloop van je optreden naar je toe. Mensen die je komen vertellen dat ze zo van je optreden genieten en een kaartje willen. Leuk toch.
Ze overladen je met complimenten en geven binnenkort een groot feest en willen dat je daar ook komt spelen. Of ze kennen nog een leuk café waar we zeker ook eens moeten spelen. Jullie passen daar perfect. Ik ken de uitbater. Zal wel met hem praten.

Hartstikke goed natuurlijk dat ze je muziek waarderen. Laten we eerlijk wezen, wie wil niet horen dat ze je muziek leuk vinden. Daar doe je het voor. Alleen weet iedere muzikant ook dat je in 98% van die gevallen nooit meer iets hoort.
Ik vraag me wel eens af waarom die mensen dat dan doen. Willen ze je band echt graag op hun feest, maar is de partner of de organisator toch iets minder gecharmeerd van de band? Of zijn de connecties in de horeca minder goed dan ze zelf dachten?
Willen ze even een praatje maken met een echte muzikant “in het wild” en denken ze dat “wij sterren” eenvoudiger te benaderen zijn als ze een visje uitgooien? Willen ze interessant doen bij de tafelgenoten? “Ik ken die jongens”.
Mensen kom op. We zijn ook maar simpele zielen hoor. Heel aaibaar. Kom gerust even een CD (met handtekening) halen. Praatje is gratis.
Uiteraard stellen we het ook enorm op prijs als we nieuwe optredens kunnen krijgen, maar het ligt meestal niet zo simpel. En dat is dan gelijk een mooie overgang naar een onderwerp met raakvlak. Ik heb de jaren 70/80 meegemaakt in de bandjes-wereld. Je had plaatsen (beatstad Den Haag) waar op iedere hoek een café was waar bandjes speelden.
Tegenwoordig is het anders. Ten eerste moet je de concurrentie aan met DJ’s. Bizar, maar helaas waar. Een complete band die live muziek speelt of een gozer (of dame) met een USB-stick. Kies maar…. Maar live-muziek is nog steeds heel populair en je komt het toch ook weer steeds vaker tegen in het uitgaansleven. Toch moeten de meeste bandjes hard werken om de agenda vol te krijgen en dan natuurlijk liefst met acceptabel betaalde optredens. Hoe doe je dat? En dan ga ik er even vanuit dat je geen manager hebt die dat allemaal voor je regelt. Bellen werkt vaak niet, want uitbaters in de horeca zijn altijd druk en hebben echt geen tijd om al die bandjes die zo graag willen spelen, aan te horen. En de belofte om je terug te bellen zou ik niet echt op vertrouwen.

Mailen Mailen werkt iets beter is mijn ervaring. Maar ga er van uit dat 85% van je mailtjes met één muisklik de prullenbak in gaan. Van die 15% die je mail (al dan niet met belangstelling) wel leest, hebben ze of geen interesse in jouw stijl muziek, zijn ze failliet en/of bestaan niet meer, is de gage (veel) te hoog, het aantal bandleden te groot, problemen met de buren, geen vergunning voor live-music meer etc. etc. Als je geluk hebt, hou je dan aan pakweg 100 mailtjes 2 optredens over. Hard werken dus.
Als je eenmaal een naam hebt opgebouwd, ben je beter af. Je hoeft niet meer op je knieën. Ze komen naar jou toe. Vaak heb je dan ook contact met een aantal locaties waar je ieder jaar terug kunt komen. Dat betekent overigens natuurlijk ook weer niet dat je kunt vragen wat je wilt. Je gage zal ook voor degene die je boekt acceptabel moeten zijn.
Voor nop En je moet het ook nog eens opnemen tegen de bands die hardnekkig onder de prijs blijven werken. Optreden voor een krat bier, consumptiebonnen of reiskostenvergoeding. Of zelfs helemaal voor nop. Dat maakt het extra moeilijk voor de bands die alleen tegen een redelijke gage willen spelen. Als een locatie een band (vrijwel) gratis kan krijgen, zullen ze de volgende keer echt niet zo gek zijn om 500 Eur. te betalen. Kwaliteit speelt dan allang geen rol meer. Ik hoor nu de commentaren al. Ja, maar wij willen ook graag optreden. En als we geld vragen, komen we nergens aan de bak.
Tja, dan heb je een probleem. Hard blijven repeteren zou ik zeggen. Iedere band met een goed gevulde agenda heeft daar keihard voor moeten werken. Je krijgt het niet cadeau. Als een locatie weet dat jouw band publiek trekt, dan zijn ze best bereid een redelijke gage te betalen. Ze zijn er echt.

Je moet er als locatie ook zelf wat voor doen natuurlijk. Als men niet weet dat er op zaterdag een band speelt in je zaak, zal het ook niet druk zijn. Het hoeft niet veel te kosten die pr. Lokale media zoals huis-aan-huis-bladen zijn vrijwel altijd bereid een stukje op te nemen. Vraag aan de band of ze een bio en foto’s toesturen die je kunt gebruiken. Maak een poster.
Soms maak je als band inderdaad mee dat je voor 20 mensen staat te spelen. Uitbater sacherijnig. Weinig omzet. Vaak is de oorzaak dan dat er gewoon niets aan pr gedaan is. Er hangt zelfs nog geen postertje. Maar uiteraard krijgt de band de schuld. Die hebben niet genoeg aanhang meegebracht.
Wordt vervolgd.
In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel bandonderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band. Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen!
Peter Kok is oprichter en drummer van de Rotterdamse bluesband St. Louis Slim.
Wil je meer lezen van Peter Kok in zijn verhalen, BANDJE BEGINNEN, LEUK! Klik dan hieronder op de linken. The end Verbazing Muziek en beestjes Geluidslieden Buma/Stemra