
Maartje komt echt uit een muzikaal nest, moeder speelde veel instrumenten en vader was docent aan het conservatorium in Rotterdam. Hadden beiden het conservatorium gedaan in Maastricht waar ze elkaar ook leerden kennen. De bodem was dus gelegd voor Maartje, werd dus echt met de paplepel ingegoten.
Het ouderlijk huis stond vol met verschillende instrumenten en dus ook een drumstel. Toen Maartje luisterde naar een nummer van Urban Dance Squad werd ze geraakt door een nummer wat met drums begon en ging dat proberen te spelen. Op dat moment was ze 14 jaar jong. Niet zo heel veel later speelde ze met 1000 andere drummers op een ponton in Rotterdam het nummer Radar Love van de Golden Earring onder leiding van Cesar Zuiderwijk. Ze werd vooral beïnvloed door drummers van natuurlijk Urban Dance Squad, maar ook van Led Zeppelin, Red Hot Chili Peppers en ook drummers vanuit de metal en grunge scene. Daarbij gaat het haar dan vooral om de muzikaliteit van de drummer en natuurlijk of hij haar aandacht vast kan houden door middel van de combinatie tussen zijn/haar muzikaliteit en de gecompliceerde ritmes.

Deuren openen
Haar opleiding volgde ze aan de Rockacademie in Tilburg, dezelfde waar ook de al eerder geïnterviewde Nova Borgers rondliep. In 2003 was ze afgestudeerd en direct kwam ze als stand-in terecht in K’s Choice, later volgden onder andere League of XO Gentlemen (de opvolger van Urban Dance Squad), en Duffhues. Ze gaf les aan de Herman Brood Academie en op verschillende muziekscholen en natuurlijk ook privélessen. Doordat haar interesse zich steeds meer ging verleggen naar het componeren kon ze zich niet meer volledig focussen op het lesgeven en ze besloot om zich voor 100% op het schrijven van muziek te richten. Ze gooide echt een deur dicht waardoor andere deuren zich openden…
Efteling
Maartje kreeg een telefoontje of ze bij de Efteling muzikanten wilde spelen. Deze straattheater groep (The Slampampers) werd ingehuurd door De Efteling, waar ze speelden op pleintjes en langs de looppaden op het terrein. Dat heeft ze gedaan, was hard werken, acteren, zingen, en natuurlijk ook drummen, zelfs met een nagenoeg compleet drumstel, alleen de toms ontbraken. Alle instrumenten op een soort karren en daarmee liepen ze door het pretpark, als de plek goed was spelen voor het aanwezige publiek. Ze deed in die periode ongeveer 6 optredens per dag, veel geleerd van andere muzikanten en die gaven haar ook de boost om zich veel meer op het componeren te storten. Uit die periode zijn ook de contacten ontstaan waarmee ze nu in het Ristretto Trio (theatrale coverband) en the Hutspot speelt. The Hutspot speelt alleen eigen werk wat ze ook in theaters ten gehore brengen in een complete theatervoorstelling met heel veel muziek. Met Ristretto spelen ze Italiaanse muziek in combinatie met filmbeelden op een oude tv, Maartje fungeert daar met percussie en ook als DJ. Toch weer die theaterkant waar ze al van proefde in de periode in De Efteling.

Werken met en voor kinderen
Inmiddels heeft ze al veel gecomponeerd voor korte films, documentaires en instructievideo’s, maar haar ideaal is om het combineren van het verhaal te vertellen met tekst en muziek beetje zoals het bekende Peter en de Wolf. De humor hierin is vergelijkbaar met Roald Dahl. Hiermee is ze al behoorlijk ver en ze is bezig met een theatervoorstelling voor kinderen. Toen ik haar sprak had ze net een overleg gehad bij de gemeente over dit plan. Het moeilijke hiermee is dat je het theater in moet en die plannen lang van te voren. Ze vertelt dat het juist het werken met en voor kinderen zo leuk is omdat je ze echt met muziek het verhaal kunt laten beleven.
Inspiratie uit een foto
Ze traint zichzelf elke dag om muziek te schrijven, korte stukjes of soms wat langer, maar het lukt haar steeds. Hoe doet ze dat? Ze maakt iedere dag een foto van een gebouw of een situatie of een plant, dier, mens, maakt eigenlijk niet uit en op basis van de inspiratie die ze uit die foto haalt, schrijft ze binnen 5 minuten de muziek die dan in haar opkomt. Dat doet ze al een tijdje en er hangt al een behoorlijke collage aan de muur thuis. Uiteraard neemt ze alles op, maar tot nu toe heeft ze er nog niets van gebruikt, wel zijn er al dingen verder uitgewerkt en ooit zal het wel eens gebruikt worden, denkt ze. Hoe dan ook het komt altijd wel een keer van pas en handig dat je een voorraad hebt waar je op terug kunt grijpen.
Jay Bellerose, meester in het weglaten
Terugkomend op drummen vertelt ze dat ze niet persé naar muziek luistert vanwege de drummer, maar dat het dan meer om het geheel gaat. Natuurlijk maakt de drummer daar een belangrijk deel vanuit, net zoals de andere muzikanten dat doen. Als voorbeeld noemt ze Jay Bellerose, ze noemt hem een geniale drummer en een meester in het weglaten. Verder was ze ooit, als 18 jarig meisje bij een clinic van Mike Mangini (Extreme) die letterlijk zei dat je je hersenhelft in vieren moet kunnen delen om nog beter te worden in het drummen. Hij demonstreerde dat door aan het publiek 2 getallen te vragen onder de 20. Natuurlijk kreeg hij 2 oneven getallen, waarmee hij met voet en armen de getallen verschillend speelde. Maartje zei dat het even duurde, maar toen ze goed kon luisteren klopte het inderdaad precies. Met de voet speelde hij 17 en met de armen 9…. Echt in vieren gedeeld, die hersenhelft. Ondanks dat het heel indrukwekkend is wat Mike liet zien en vooral horen, zegt ze zelf dat ze dit nooit haar ideaal is geweest om ook zo te kunnen drummen. Het gaat haar uiteindelijk om het geheel van de muziek en niet om allerlei kunstjes die je kunt.

Digitaal of vinyl
We hadden het nog even over muziek digitaal of op vinyl, we zijn het eens. Vinyl is mooier, authentieker en dwingt je om echt te luisteren naar de muziek. Digitaal neem je mee in de auto, op de fiets of naar je werk, maar om nou een platenspeler op het stuur van je fiets te zetten….. Of het nu op de fiets is door regen, met tegenwind of juist lekker in de zon, door haar gedrevenheid verwacht ik dat we in de komende jaren nog veel van haar gaan horen, op een podium of juist achter de schermen.