
Peter Kok over Geld en gages (deel 1). Er is me al een aantal keren gevraagd om wat over gages te schrijven. Tuurlijk wil ik dat voor zover ik er wat zinnigs over kan zeggen.
Omdat er zoveel kanten aan zitten, zal ik het in 2 afleveringen doen. Voor de goede orde, deze stukjes zijn vooral bedoeld voor beginnende bands. Bands die al langer meedraaien hebben dit meestal allemaal al ervaren. Zijn road worn zogezegd.
Gages Als je met je bandje een repertoire hebt gekozen en dat heb je goed in je vingers, is het tijd om de oefenruimte uit te komen. Tenzij je dat niet wilt. Er zijn legio bands die het prima vinden om niet op te treden. Je mist dan wel de uitdaging en de kick van het live-optreden en antwoord op de vraag of je wat te bieden hebt voor een publiek.
Persoonlijk vind ik het optreden het leukste van het spelen in een band. En dan neem je sjouwen en het reizen, het ’s-morgens vroeg pas thuiskomen na een optreden en alle andere ongemakken voor lief.
Maar aangezien de oefenruimte wel betaald moet worden. Je moet instrumenten hebben en onderhouden. Een eigen PA hebben voor de locaties waar die niet aanwezig is (of een geluidsman en/of spullen inhuren) is het wel prettig dat als je dan gaat optreden er ook een passende vergoeding tegenover staat.
En dan hoor je vaak . Wij doen het niet voor het geld. De geloof ik graag, maar om er bij ieder optreden geld op toe te leggen ga je (en je band) niet lang volhouden. Dat geef ik je op een briefje. Op een gegeven moment wil je voor al je inspanningen wel wat overhouden.
Ik ga hier niet zeggen wat je als band moet vragen voor een optreden. Dat is van zoveel factoren afhankelijk.
Goed voelen Belangrijk is: het moet goed voelen. Ik bedoel daar mee dat als een café-eigenaar door jouw band een topavond heeft met veel omzet en er gasten zijn die er normaal niet komen, maar voor de band zijn gekomen en je gaat na afloop met een paar centen naar huis. Dat voelt dus duidelijk niet goed. Dan maken ze misbruik van je (band).
Ik moet daar gelijk bijzeggen dat we het ook meemaken dat een horeca-man dat wel degelijk beseft en je bijv. allemaal 50 Eur. extra geeft. Dat komt ook voor (jammer genoeg niet zo heel vaak). Dan kom je daar uiteraard ook graag nog een keer terug, want je weet dat er waardering is.

Bitterballen Je kunt ook meemaken dat de band muzikaal behang is, je wordt vergeleken met de bitterballen die als klantbinding aan het eind van de avond op tafel komen. Dat zijn de zaken waar het geen (bitter)bal uitmaakt wat voor muziek je speelt, als er maar bier verkocht wordt.
Je moet als band natuurlijk ook rekening houden met je kosten. Een vast bedrag gaat meestal niet werken. Het zal voor een locatie waarvoor je 2 x 3 uur in de auto zit en met reizen, opbouwen, afbreken etc. een hele dag op pad bent, anders zijn als een optreden in je woonplaats. Is er een PA of moet je die zelf meenemen? Is er voor eten gezorgd. En als je moet overnachten. Moet je het hotel zelf betalen? Allemaal dingen die van invloed zijn.
De horeca Aan de andere kant, en hier wil ik het ook opnemen voor de mensen in de horeca. Het schijnt weer wat aan te trekken, maar ook zij hebben het niet makkelijk gehad de afgelopen jaren. Reken voor de aardigheid maar eens uit hoeveel biertjes er verkocht moeten worden om alleen de gage van jouw band te betalen.

Werkster Er zitten veel kanten aan. Als je als muzikant al je kosten gaan optellen en je uren die je in een optreden steekt, zal je meestal uitkomen op een uurloon dat (een stuk) lager is als dat van bijvoorbeeld een werkster. Wen er maar aan. Je moet van goede huizen komen wil dat anders worden op korte termijn. Tenzij je natuurlijk in je eentje bent. Dan hoef je niet met je bandleden te delen. Maar dan nog zal het geen vetpot zijn .
Omdat ik al jaren optredens regel voor mijn eigen band, maar ook soms voor anderen, heb ik een aardig beeld welke locatie in Nederland wat betaald. En waar je wat je kunt vragen.
Je moet bij mij niet aankomen met de verhalen van: wij spelen niet onder een x-bedrag. Uiteindelijk zie ik juist die bands (en soms niet de eerste de beste) dan geboekt staan op locaties waarvan ik weet dat die niets of alleen een onkostenvergoeding betalen.

Krat bier Prima als je daartoe bereid bent of je wilt -zoals vroeger vaak het geval was- voor een krat bier spelen. Jouw keuze. Maar komt dan niet aan met sprookjes over gages.
En je zou ook nog kunnen stellen (ik heb dat al vaker gezegd) dat je het voor andere bands verpest. Als voor een café-eigenaar de kwaliteit van de band niet zo belangrijk is en hij kan de band gratis krijgen, zal hij nooit meer een acceptabele gage gaan betalen.
Wordt vervolgd.
In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel bandonderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band. Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen!
Peter Kok is oprichter en drummer van de Rotterdamse bluesband St. Louis Slim.
https://livepodium.nl/bands/st-louis-slim/
Wil je meer lezen van Peter Kok in zijn verhalen, BANDJE BEGINNEN, LEUK! Klik dan hieronder op de linken.
Over 60 jaar en forever young Sign of times en Crowdfunding Promises en Prospects The end Verbazing