
BANDJE BEGINNEN, LEUK! Afl. 40. Geld en gages (deel 2).
Voor de goede orde, deze stukjes (over gages, deel 2 inmiddels) zijn vooral bedoeld voor beginnende bands. Bands die al langer meedraaien weten dit natuurlijk allemaal al of hebben het “the hard way” ondervonden.

Vertrouwen In het café- en kroegencircuit is de afspraak om ergens op te treden veelal een kwestie van mondelinge afspraak, een e-mailtje of gewoon goed vertrouwen. Ze zien je in dat wereldje al aankomen met een contract van 5 pagina’s. Meestal gaat dat goed. Maar een enkele keer dus niet. Dan was je dus te goed van vertrouwen. Ieder bandje kent de verhalen van een hoge drankrekening die werd afgetrokken van de gage. Of het bedrag dat z.s.m. zal worden overgemaakt. Niet dus. Trap er niet in. Het minder geslaagde optreden (omdat er een voetbalwedstrijd was waardoor en geen hond in de zaak zat; weinig omzet) en je maar een gedeelte van het afgesproken bedrag krijgt. Op den duur leer je het wel en krijg je er ”een neus” voor om bij dubieuze locaties wat meer zekerheden in te bouwen.
Zwart In het café- en kroegencircuit zullen ze vrijwel altijd een gageverklaring (het gemakkelijkst) of een factuur (komt wat meer bij kijken) vragen. Tenzij je zwart werkt. Moet je allemaal zelf weten. Maar je loopt de kans er een hoop gezeik mee te krijgen als je vaak speelt of je opbrengsten worden hoger. Je wilt je optredens bekend maken om publiek te trekken, maar vergeet niet dat de belastingdienst ook Internet heeft. In het algemeen zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. Zolang je met een 5-mans band niet boven een gage van ca. 800 Eur. komt, zal je vrijwel zeker niets meer horen op je gageverklaringen. Dit in verband met de bekende Eur. 163,00 per persoon per optreden aan aftrekbare kosten. Let wel op. Je moet dat wel kunnen aantonen. Dieper ga ik daar hier niet op in. Voor wat betreft deze zaken verwijs ik graag naar een andere stukjesschrijver op Livepodium die daar veel meer over weet.
Categorieën Je kunt optredens grofweg indelen in categorieën. Daarbij horen ook passende gages. Het café- en kroegen circuit, bruiloften en partijen, feesten (al dan niet privé), theaters, festivals en alles daar tussen, onder of boven (de schuifdeuren bij je tante en stadions om maar twee uitersten te noemen). Laatstgenoemde locaties laat ik maar buiten beschouwing.
Cafe’s en kroegen Je zult meestal onderaan de ladder moeten beginnen. En voor de meeste bands zal dat het café- en kroegencircuit zijn. Je hebt ze in alle soorten en maten. Van piepkleine bruine kroegjes tot royale en sjieke grand café’s. In het algemeen hartstikke leuk. Close contact met je publiek. Prima om een naam op te bouwen. De gage die je er kunt vragen is afhankelijk van de locatie. Is het een populair café, is het er altijd druk, hoe groot is het, is er een PA?

Bruiloften en partijen Bruiloften en partijen is een verhaal apart. Zorg ervoor dat je muziek er past en je niet de verkeerde band op de verkeerde plaats bent. Punk/metal…. Niet doen. (Nederlandstalige) cover-bandjes…. Prima. Als er getrouwd gaat worden en er forse bedragen aan een bruidsjurk en een feest uitgegeven gaan worden, is er meestal ook wel de bereidheid om de band redelijk te betalen. Of de respectieve ouders betalen het wel.
Feesten Voor feesten is eigenlijk hetzelfde van toepassing. Bedrijven betalen altijd goed. Ook motorclubs staan er bekend om dat ze niet krenterig zijn. Dus, heb je de kans, doen! Het zijn leuke optredens en meestal ook een leuk publiek om voor te spelen. Zorg ook hier dat degenen die het feest geven weten wat ze van de band kunnen verwachten. En verwacht niet dat ze gaan dansen. Je kunt de waardering hier meten aan de mee-tappende motorlaarzen.
Theaters Ook bij Theaters zijn de gages meestal goed. Professioneel georganiseerd, goeie pr, mooie locaties, kaart(voor)verkoop. Je zult hier zeker met een contract werken. Nadeel is dat je hier veelal staat te spelen voor een publiek dat in rijen stoelen zit. Voordeel, veelal luisterpubliek.
Festivals Ook hierbij veel mogelijkheden. Je hebt grote- en kleine, druk bezochte en minder druk bezochte. Bij de meeste festivals krijg je een redelijke gage. Vaak worden deze evenementen gesponsord. Ook hier altijd een contract en meestal ook goeie omstandigheden, zoals (bij de betere/grotere festivals) een kleedruimte, eten, overnachting .
Vanzelfsprekend is de gage die je kunt vragen of kunt verwachten altijd in eerste instantie afhankelijk van de bekendheid en de kwaliteit van je band. Dus of je publiek trekt.

Deur-deals Voor wie het begrip niet kent, in Amerika heel gebruikelijk en het is net iets beter dan “met de pet rond”. Een deur-deal is een afspraak over een optreden waarbij je (een deel van) de entree krijgt. Vaak moet je dan zelf iemand bij de deur neerzetten. Achterliggende gedacht is dat je dan zelf wel voor je publiek zorgt als je een redelijk bedrag wilt krijgen voor je optreden. Ik heb er slechte ervaringen mee. Heeft de uitbater een slechte datum gepland (voetbalwedstrijd) of is het slecht weer en het is daardoor minder druk dan verwacht, bestaat de kans dat je met een uiterst gering bedrag naar huis gaat.
Benefiets Ook een fenomeen waarover je zult moeten beslissen wat je er mee doet. Gratis (of tegen -geringe- onkostenvergoeding) optreden voor een goed doel is natuurlijk altijd een goeie zaak. Het kan je een goed gevoel geven en ook in het voordeel van je band zijn. Het komt sympathiek over. Maar hou er wel rekening dat ze je na een paar keer wel zullen weten te vinden en je veel verzoeken zult krijgen. En dan wordt het ook moeilijker om nee te zeggen.
Wordt vervolgd. In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel bandonderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band. Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen!
Peter Kok is oprichter en drummer van de Rotterdamse bluesband St. Louis Slim. https://livepodium.nl/bands/st-louis-slim/
Wil je meer lezen van Peter Kok in zijn verhalen, BANDJE BEGINNEN, LEUK! Klik dan hieronder op de linken. Lullen of luisteren Peter Kok over Geld en gages (deel 1) Over 60 jaar en forever young Sign of times en Crowdfunding Promises en Prospects