
THE RETURN OF PLANET X Een jaar na het zeer positief bekritiseerde “Fears” (REMY’s enige verschenen solo-album in de afgelopen vijf jaar) komt Nederlandse synthesist Remy Stroomer met de release van het project dat deels de inspiratie vormde voor dit album uit 2016, THE RETURN OF PLANET X
2012 markeerde vele profetieën en theorieën over ‘het einde van de wereld’. Ook Hollywood anticipeerde op de doemscenario’s die grotendeels gebaseerd waren op voorspellingen van de Maya’s, meer dan 5000 jaar geleden. Vreemd genoeg bleef het scenario van de terugkeer van de zogenaamde ‘Planeet X’ – zoals voorspeld door de Sumerieten van omstreeks 5000 v.C. – buiten alle aandacht.
Met het doorzoeken van de beschikbare bronnen lijkt het niet geheel ondenkbaar dat het verhaal van Nibiru (een gigantische planeet uit een ‘nabijgelegen’ zonnestelsel, welke ons zonnestelsel eens in de 3600 jaren aandoet en de aarde rakelings passeert gedurende haar ellyptische baan) en de Annunaki (de bewoners van de planeet) genoeg reden tot paniek teweeg zou brengen wanneer het de vernietiging van de aarde en het einde van al het leven betreft.
Inspiratiebron Remy raakte geïntrigeerd door het onderwerp van Planeet X naar aanleiding van een conversatie met een vriend over een ‘tweede zon’ – die de laatste tijd waargenomen zou zijn door mensen over de hele wereld. Na onderzoek vond Remy veel bronnen en feiten die suggereren dat het verhaal – of in ieder geval een deel ervan – zomaar eens waar zou kunnen zijn. Aan de andere kant zijn er ook genoeg bronnen die alle bewijsvoering van tafel vegen. In ieder geval blijft het verhaal van Planeet X in alle opzichten fascinerend en mysterieus. Het zou de inspiratiebron worden voor een muzikale interpretatie.
Op 19 mei 2012 – in het jaar van de vermoedelijke komst van een andere planeet in ons zonnestelsel – werd er een muzikale hommage live opgevoerd tijdens een eenmalig evenement, georganiseerd door Remy Stroomer en Ron Boots. De prachtige locatie van de Grote of St. Bavokerk in het centrum van Haarlem vormde het decor voor dit project.

The Return of Planet X “The Return of Planet X” werd in drie concert-delen uitgevoerd: Deel 1: Gecomponeerd door Remy Stroomer, en uitgevoerd door Remy Stroomer (synthesizers en vleugel), Wouter de Ruyter (viool), Dick Bijlsma (viool) en Martine de Ket (cello); Deel 2: Gecomponeerd door Ron Boots, en uitgevoerd door Ron Boots (synthesizers), Eric van der Heijden (synthesizers), Harold van der Heijden (drums en percussie), en een tienkoppig koor. Deel 3: Geïmproviseerd door Remy Stroomer (synthesizers, vleugel en C. Müller Orgel), Ron Boots (synthesizers, vleugel), Eric van der Heijden (synthesizers, C. Müller Orgel) en Harold van der Heijden (drums en percussie).
Remy Stroomer’s nieuwe release, “The Return of Planet X”, bevat het volledige eerste deel. Daarnaast zijn van het derde deel de door Remy en Ron geïmproviseerde piano-prelude, en de grote finale waarin Remy en Eric samen het historische en imposantie C. Müller Organ bespelen, te horen. Deel 2 is reeds uitgebracht in 2012 (Ron Boots – “Signs in the Sand”), en is verkrijgbaar via www.groove.nl.
“The Return of Planet X” is verkrijgbaar op CD en als digitale download, en zal gepresenteerd worden door Deserted Island Music tijdens het jaarlijkse E-Live Festival in Oirschot, op 21 oktober.
Tracklist: 1. Movement I – Orbits of Planets 11’48 2. Movement II – Apogee 6’55 3. Movement III – Nibiru’s Orbit 13’05 4. Movement IV – Anunnaki 11’38 5. Movement V – Perigee 15’47 6. Movement VI – Nibiru Cataclysm 12’40 7. Movement VII – After the Deluge 2’14

REMY BIOGRAFIE
REMY is de artiestennaam van de uit Haarlem afkomstige muzikant van elektronische muziek, Remy Stroomer, geboren op 9 oktober 1979. In 1999 wordt zijn debuutalbum “Exhibition of Dreams” in beperkte oplage verspreid. Een exemplaar komt in handen van het Nederlandse elektronische muzieklabel en mailorder Groove Unlimited. Eigenaar Ron Boots brengt het jaar erop REMY’s eerste officiële album, “The Art of Imagination”, uit op zijn label. REMY ontvangt hiermee een fameuse Schwingungen-prijs in de categorie ‘Beste Nieuwkomer’. In de volgende jaren verschijnen er diverse albums waarop invloeden van de Berlijnse school te horen zijn, en REMY treedt op in binnen- en buitenland. In 2006 zoekt REMY het experiment op met zijn album “Sense”, waarop naast de gebruikelijke elektronica ook vocalen te horen zijn. Twee jaar later treedt REMY op in het voorprogramma van Tangerine Dream’s Edgar Froese.
2011 Verlaat REMY AKH Records, het label dat hij sinds 1999 samen runt met Ewout Koek. Remy richt Deserted Island Music op, en in het eerste jaar komen er twee nieuwe albums van zijn eigen hand uit op dit nieuwe label. Het eerste album “i-Dentity” bevat, naast een registratie van REMY’s optreden tijdens de Ricochet Gathering in Berlijn, de lange titeltrack met medewerkingen van Synth.nl, Gert Emmens, Erik Wollo en Francis Rimbert. Het hierop volgende “The Great Church Trilogy” richt zich op een selectie van registraties gemaakt tijdens optredens in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Dit project wordt uitgebreid in 2012, wanneer REMY samen met Ron Boots een unieke avond organiseert in dezelfde kathedraal. Ditmaal met medewerking van een strijkerstrio, tienkoppig koor en Eric en Harold van der Heijden. Als grote finale bespelen REMY en Eric het beroemde Müller-orgel.
Planet of the Arps Later dat jaar is de primeur van REMY’s “Planet of the Arps” onder de sterrenhemel in het Zeiss Planetarium in Bochum. Dit ambient side-project wordt twee jaar later in een bewerkte versie opnieuw uitgevoerd samen met Wolfram Spyra en Roksana Vikaluk in de Ruïne van Brederode. Tijdens het door hem zelf georganiseerde “Chill at the Castle – Electric Edition” staat REMY voor de tweede maal op het podium met zijn nieuwe formatie Free Arts Lab. Op 10 januari 2014 is dit nieuwe project voor het eerst te horen en zien in Theater De Wegwijzer.
In 2012 speelt REMY samen met leden van My Breath My Music. Deze stichting richt zich op ontwikkeling van aangepaste instrumenten voor mensen met een lichamelijke handicap. De speciaal ontwikkelde Magic Flute maakt het voor deze muzikanten mogelijk om op een professioneel niveau muziek te kunnen maken. In 2013 verschijnt deze samenwerking op cd. In ditzelfde jaar brengen REMY en Synth.nl hun samenwerking “PrimTives” uit.
Samen met gitarist Petter Janse begint REMY begin 2016 een nieuw project dat volledig gericht is op improvisatie en ‘space’-muziek: Mäläskä. In de zomer van 2016 verschijnt hun album “Uncle Jim’s Cidney Factory”, en volgen er een aantal concerten.
In het najaar van 2016 verschijnt REMY’s nieuwe studio-album “Fears”. Dit is zijn eerste solo-album in vijf jaar. “The Return of Planet X”- het Grote Kerk-concert uit 2012 – wordt na het mixen ervan tussen alle projecten van de afgelopen 5 jaar door eindelijk uitgebracht en gepresenteerd op het uitverkochte E-Live Festival, op 21 oktober 2017.
SELECTIEVE DISCOGRAFIE: Exhibition of Dreams (1999), The Art of Imagination (2000), DisConnected (2003), Connected (2003), Different Shades of Dust (2004), Sense (2006), This Is Not The End (2008), EoD (2009), Exhibition of Dreams – 10th Anniversary (2010), i-Dentity (2011), The Great Church Trilogy (2011), PrimiTiveS (met Synth.nl, 2013), Sessions 2012 (met My Breath My Music, 2013), Fears (2016), The Return of Planet X (2017).
https://www.facebook.com/remy.stroomer?ref=br_rs
Voor meer nieuws, releases, interviews, recensies en andere wetenswaardigheden, klik hier