top of page

Van Dyck Inc.


De naam Van Dyck Inc. behoeft enige uitleg. “Van” slaat op Van Morrison, “Dyck” op de naam van de Nederlandse zanger Jan Rietdijk en “Inc.” heeft de band gekozen omdat dat zo stoer klonk (!).

Ondanks de aanwezigheid van een Nederlandse zanger hebben we hier te maken met een Duitse band uit Bremen, die verder bestaat uit Dietmar Könken (piano, orgel), Werner Willms (gitaar), Axel Rosenbaum (harmonica), Dieter Winge (bas) en Torsten Bellstedt (drums).


'Blend of Spices'

In 2011 werd het debuutalbum ‘Cruisin’’ uitgebracht, in 2016 gevolgd door het album ‘Further Up On The Road’ en nu dus het nieuwe, derde album. De band heeft een voorliefde voor bluesmuziek maar is ook niet vies van een Little Feat-achtig funky geluid. Invloeden van Van Morrison, de “Van” in hun bandnaam, komen tot uiting in de cover van diens Hey Girl.

De band begint lekker ontspannen met Southern Soul Stew. Een lome shuffle met J.J. Cale en outlaw country invloeden met voldoende ruimte voor de broeierig schurende harmonica, een twangende gitaar en de luchtig pompende piano. Let’s Have A Ball is daarna een hoekig bonkende shuffle waarin de schroeiende harmonica weer centraal staat. Dietmar Könken valt wederom op met zijn soepel rockende piano.


Vakkundige cover

Dixie Chicken is (uiteraard) een cover van het Litttle Feat nummer. Van Dyck Inc. levert een vakkundige cover af, die lekker lui funkt met als extraatjes de gemeen glijdende slidegitaar, de funky piano en de broeierige harmonica. In de intieme ballad Hey Girl bewijst zanger Jan Rietdijk dat hij een Aaron Neville-achtige emotie neer kan leggen terwijl Werner Willms hem bijstaat met Ry Cooder-achtig gitaarwerk. In Lady In The Hallway keert het Little Feat geluid weer terug, dus weer met een funky geluid en een prima rauw huilende slidegitaar. I Hear You Knocking is dus NIET het Dave Bartholomew nummer maar wel een lekker lui voortpompende shuffle met een fraai brullende harmonica.

Geluid van The Fabulous Thunderbirds

Door de Kim Wilson-achtige zang van Jan Rietdijk zit Tore Up dicht tegen het geluid van The Fabulous Thunderbids aan. One Night Stand is voorzien van een “Oh Mona”-achtige beat waarin ook een New Orleans ritme rondwaart. Sailin’ Shoes is de tweede Little Feat cover op dit album. De band heeft hier gekozen voor een broeierig funkgeluid in vergelijking met het ingetogen geluid van het origineel. In On Top Of The Mountain laat de band zich van de felle en smerige kant horen in een stampende blues met gemeen gitaarwerk en scheurende harmonica. Tot slot volgt dan nog een cover van het Muddy Waters nummer I Can’t be Satisfied, die luchtig swingend wordt uitgevoerd.

Van Dyck Inc. is een prima Duits-Nederlandse blues samenwerking met een zeer aangenaam derde album:Blend Of Spices Format: CD – Digital / Label: AAA Culture Records Releasedatum: 15 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Facebook Van Dyck Inc.

Website Van Dyck Inc.

bottom of page